Blogg

torsdag 17 maj 2018

Vad rör sig i skolans korridorer om natten?

Tamar har kommit in på Norra Latin, en gymnasieskola med ett framstående teaterprogram som hon har drömt om att gå på under en längre tid. När hon väl börjar i skolan blir inget som hon hade tänkt sig, hon har svårt att passa in, svårt att öppna sig för andra och självklart blir hon kär i en person som aldrig kommer att besvara hennes känslor, eller? Tamar får allt svårare att känna igen sig själv och sakta börjar något annat ta över henne, varför har hon minnesluckor, vad händer under den tiden som hon inte kan minnas och vem viskar hennes namn i de tomma, ensliga korridorerna på skolan.


Sara Bergmark Elfgren som har skrivit romanen är även en av författarna till den kända Engelfors-trilogin, där första boken har blivit filmatiserad. Likväl som i Engelfors-trilogin är magi och det övernaturliga ett motiv i denna bok, även om det kanske inte är lika framträdande här. I romanen får vi växelvis följa både Tamar och Clea, som är Tamars hemliga kärlek, där vartannat kapitel beskriver Tamars liv samt perspektiv och vartannat Cleas. I boken tas det upp flera viktiga teman och motiv, som Sara Bergmark Elfgren skickligt skildrar, där olycklig kärlek och identitetsökan är framträdande. Tamar får allt svårare att lita på sig själv och sin förmåga som skådespelare när hon kommer till Norra Latin och den övernaturliga besattheten kan symbolisera en känsla av att tappa fotfästet som vi alla kan känna i en ny situation som vi inte själva styr över. Clea i sin tur kämpar med att ta sig ur ett destruktivt förhållande där hennes förhoppningar om att kunna rädda och förändra pojkvännen håller henne kvar. Även om Norra Latin utspelar sig i Stockholm och inte i en liten bruksort som Engelfors-trilogin, så finns här ändå en känsla av ensamhet samt avlägsenhet i skolans väl avskärmade miljö, som ger berättelsen fritt utrymme att utvecklas till en fantastisk spänningsroman, vilken är svår att lägga ifrån sig.


Hur dödar man en ängel.........

Änglafall
Modernista förlag
En apokalyptisk roman där en familj försöker att undkomma faran när änglarna nedstiger till jorden. Yngsta dottern i familjen blir under flykten bortförd och det är upp till Penryn, den äldsta dottern att rädda henne. Med sig under sökandet efter systern har Penryn med sig sin mamma som har schizofreni och aldrig reagerar som man kan förvänta sig i fara. Penryn får även med sig en skadad ängel vilken hon tänker utnyttja i sökandet efter systern men relationen förändras till något helt annat under färden.


Boken är spännande, skrämmande, romantisk och även till viss del komisk i hur moderns världsfrånvarande logik börjar te sig allt mer normal i detta postapokalyptiska samhälle. Hon blir i romanen en tillgång i sökandet med sina egenheter och sin samling av ruttna ägg och gamla pantflaskor.

Romanen är fantastisk och svår att lägga ifrån sig när man väl har börjat läsa den. Boken är planerad att filmatiseras med Sam Raimi (skaparen till spider man filmerna) som regissör.



Man kan aldrig undfly kvinnan i svart

En av mina absoluta favoritböcker är romanen ”Kvinnan i svart” som är en klassisk spökhistoria med allt vad det innebär.  Arthur arbetar på en firma i London som advokat och får i uppdrag av sin chef att utreda dödsboet efter den mystiska mrs Drablows död. Uppdraget leder Arthur till ett litet samhälle vid kusten och ett avlägset hus, Eel Marsh House, belagt mitt ute i sumpmarken delvis avskärmat från all mänsklig kontakt när tidvattnet drar in.

Susan Hill (Modernista förlag), som har skrivit romanen, arbetar mycket med föraningar i boken för att bygga upp spänningen, där vädret och naturen speglar den känsla av olycka och ondska som uppstår.
Allt som Arthur möter när han väl är framme i samhället pekar på att han ska packa sin väska och åka hem igen, men en känsla av plikt och nyfikenhet tvingar honom att stanna kvar.  Byborna är skildrade som väldigt hjälpsamma och godhjärtade karaktärer, till dess att Arthur försöker prata om sitt uppdrag och Eel Marsh House, då sluter de sig och vägrar svara på frågor. Under läsningen uppstår frågan om varför de inte flyttat från byn, men de tycks vara känslomässigt bundna till platsen och trots allt kan man aldrig undfly kvinnan i svart.

Romanen ”Kvinnan i svart” kom ut första gången 1983 och räknas redan som en klassiker inom skräcklitteratur genren. Boken liknar till stor del en viktoriansk spökroman och har filmatiserats med Daniel Radcliffe i huvudrollen.

Vad händer när du får det som du ville ha och mycket mer.....


Madelene Lundvalls roman ”och mörkret föll” är den första delen i en trilogi med samma namn där den sista delen kommer ut under våren.


Under en stormig natt rasar ett träd in i den förbjudna jordkällaren på fältet bakom huset där de två syskonen David och Melinda bor. Pappan i familjen försvann under mystiska omständigheter när barnen var små, efter han murat igen jordkällaren, och mamman i familjen förbjuder barnen att gå nära den. David ser sin chans och bestämmer sig för att utforska jordkällaren, men i sin iver råkar han släppa ut något som borde ha fortsatt att vara instängt och undangömt. Melinda gömmer i sin tur på en hemlighet, hon har visioner av händelser i framtiden, men rädslan för att bli kallad galen hindrar henne att berätta det för någon. Efter stormnatten är det som om hennes förmåga stärks, och anfallen kommer allt oftare.

Boken har drag av en klassisk fantasyroman där syskonen färdas genom en portal till en annan värld, med mytiska och påhittade fantasiväsen. I världen på andra sidan porten pågår det strider mellan den ljusa och den mörka delen av riket, och Melinda får en betydande roll för att förhindra ett regelrätt krig med förödande konsekvenser för mänskligheten. Det är till stor del Melindas utveckling och känslor vi får följa i boken, där hon i början blir bortrövad och förlovad mot sin vilja med Kastio, den onda Moiras son. Kastio är mörk både till utseendet och sinnet, men med en väldig dragningskraft. Melinda slits mellan sitt begär till honom och de känslor hon får för krigaren Ossian som kämpar på de godas sida. Ossian blir hennes beskyddare och tar fram hennes goda sidor, men Kastio utmanar henne och hjälper henna att utvecklas. Vem ska hon välja och frågan är om hon ens är fri att välja själv.

Det är svårt att lägga ifrån sig boken när man väl har börjat läsa den och jag väntar med spänning på den sista delen.


Välkommen till Fairfold där människor och naturväsen lever sida vid sida


Den mörkaste delen av skogen (inbunden)
Följer du den upptrampade stigen in i skogens skuggiga vrå når du tillslut en kista av glas som står direkt på marken. Den har stått där så länge som någon, i det lilla samhället Fairfold, kan minnas och i glaskistan vilar en älva med horn på huvudet och spetsiga öron. Många år har gått sedan han lades där, många år under vilka turister har vallfärdats dit för att se den sovande prinsen och unga har i skogens skyddande grönska, viskat till honom sina hemligheter. Syskonen Hazel och Ben som är uppväxta i Fairfold är båda förälskade i den sovande prinsen och drömmer om att rädda honom. En morgon efter en vild fest vid kistan i skogen hittar Hazel och Ben den krossad och prinsen borta. Detta leder dem vidare ut på ett sökande efter prinsen i hopp om att hjälpa honom men det visar sig att det inte är så enkelt som de först trodde.

Den prisbelönta författaren Holly Black har i Den mörkaste delen av skogen skapat en fantasyroman som går åt det mörkare hållet, där det moderna samhället möter sagans värld. Fairfold är ingen lätt plats att växa upp på, förutom alla de vanliga problemen under uppväxten måste de unga i samhället även följa vissa förhållningsregler för att skydda sig mot de övernaturliga invånarna i den kringliggande skogen. De naturväsen som existerar i Fairfold är nämligen inte goda, utan illvilliga samt blodtörstiga och jakten på människor sker för deras egna nöjes skull. Boken är inte en traditionell fantasyroman utan det är enbart i Fairfold som sagovärlden gör intrång i det moderna samhället. Människorna utifrån är till synes helt omedvetna om detta och utgår från att prinsen i glaskistan är fejk. Turisterna bryr sig inte om de förhållningsregler som man måste följa i skogen och råkar därmed ofta väldigt illa ut. Att ”bete sig som en turist” är mer eller mindre ett skällsord i det lilla samhället Fairfold och betyder att man har betet sig oförsiktigt. Även Hazel och Ben frångår från förhållningsreglerna då de är ungdomar med allt vad det innebär och det är inte ovanligt att de deltar i vilda fester i skogen vid kistan, som ofta slutar med att någon försöker krossa glaset. Ben har en magisk förmåga att kunna påverka människor med sin musik, men kan inte styra den, och Hazel försöka glömma en hemlighet som hon bär på, genom att dricka och hångla med olika killar. Båda måste möta sina rädslor innan äventyret är över.